خانه و موزه دکتر حسابی
شنبه 30 فروردین 1404 بازدید: 40

به گزارش روابط عمومی مرکز گردشگری علمی فرهنگی سازمان دانشجویان ایران، این خانه در یکی از محله‌های قدیمی تهران واقع شده و به نوعی از موزه‌های تهران محسوب می‌شود.قدمت خانه به دوران پهلوی اول برمی‌گردد و از این نظر اهمیت دارد.در بخشی از این خانه قدیمی پرندگان و جانوران مختلفی نگه‌داری می‌شود که دیدنشان خالی از لطف نیست.
بنای ساختمان موزه در سال ۱۳۱۰ ساخته شده و موزه در طبقهٔ سوم این بنا قرار دارد. علاوه بر خود بنا که قدمت زیادی دارد و وسایل دکتر حسابی که در این موزه به نمایش گذاشته شده، همچنین، این مکان تا حدی نمایشگر نحوهٔ زندگی دکتر حسابی است؛ از جمله، در این موزه می‌توان تغییراتی که حسابی در منزل داده تا زندگی برای همسر کم‌بینایش آسان‌تر شود، یا نحوهٔ استفاده دوبارهٔ وی از وسایل خراب را دید.مدیریت این موزه به عهده ایرج حسابی، فرزند محمود حسابی، است.


تاریخچه خانه دکتر حسابی
اوایل دهه ۱۳۰۰ خورشیدی، معزالسلطان (پدربزرگ دکتر حسابی) خانه‌ای را در تجریش خریداری و مشغول ساخت‌وساز آن شد تا خانه ای خاص برای آرامش و آسایش خود و خانواده اش فراهم آورد. معمار اصلی بنا، فردی روسی به نام ویکتور بود اما معزالسلطان و فرزندش (پدر دکتر حسابی) که می‌خواستند حال و هوای ایرانی در منزل حاکم باشد، از حاج غلامحسین تفرشی تقاضا کردند تا در کنار ویکتور کار ساخت‌وساز خانه را تمام کنند. در نهایت کار ساخت و ساز خانه ۱۰ سال بعد، در سال ۱۳۱۰ به پایان رسید.
خانه و موزه دکتر حسابی تهران
جالب است بدانید خانه دکتر حسابی زیر بنایی ۴۰۰۰ متری دارد و بیشتر فضای این خانه را باغ تشکیل داده بود و بیشتر فضاهای خانه مانند آزمایشگاه حاصل طراحی و تغییراتی است که پروفسور حسابی شخصا ایجاد کرده اند. ایشان چهل سال از عمر خود( اواخر سال‌های زندگیشان) را در این خانه سپری کردند و از آنجایی فضای معمولی خانه پاسخگوی نیازهای علمی ایشان نبود، تصمیم گرفتند تا با طراحی مجدد، فضای کارگاه، آزمایشگاه و کتابخانه را به فضای اصلی خانه اضافه کنند. این خانه که از پدربزرگ به پدر و ازپدر به دکتر حسابی رسیده بود، پس از فوت ایشان در سال ۱۳۷۱ ، به ایرج حسابی( فرزند دکتر حسابی) رسید و در حال حاضی ایشان مالک خانه آبا و اجدادی خود هستند. سال بعد از فوت دکتر حسابی یعنی در سال ۱۳۷۲ مقدمات تبدیل این خانه به موزه فراهم شد و در همین سال طبقه سوم خانه دکتر حسابی به موزه دکتر حسابی و طبقه دوم آن به فضایی برای فروش لوازم فرهنگی، کتب و مجسمه دکتر حسابی تبدیل شد.

 

بخش های مختلف موزه دکتر حسابی
خانه دکتر حسابی بنایی ۳ طبقه است که طبقه اول آن برای سکونت در نظر گرفته شده، طبقه دوم آن کتابخانه و فضایی مختص مطالعه و طبقه سوم آن کارگاه و آزمایشگاه دکتر حسابی قرار گرفته است. خانه دکتر حسابی از بخش‌های مختلفی مانند دفتر کار دکتر، اتاق نشیمن، راهروها، اتاق‌ها، اتاق پذیرایی و اتاق ناهار خوری تشکیل شده است. جالب است بدانید در طول ۴۰ سال اقامت دکتر حسابی در این خانه، جلساتی با موضوعات متفاوت در اتاق پذیرایی خانه برگزار می‌شد.
 
 
شرکت کنندگان این جلسات افراد نامداری مانند آیت ا... مطهری، علامه جعفری، فریدون مشیری، دکتر قریب و دیگران بوده اند. تماشایی ترین بخش خانه شاید اتاق هفت سین و بنفشه باشد که نقاش‌های زیبایی از ماتاویف روسی در آن به چشم می‌خورد. در موزه دکتر حسابی می‌توانید هر کتاب و وسیله ای که ایشان در طول زندگی خود استفاده می‌کردند را مشاهده کنید. در یک کلام باید گفت دکتر حسابی به فکر علاقه مندان و نسل‌های بعدی خود بوده و تمامی اشیاء و وسایل خود از مدارک، اسناد، سفرنامه‌ها، مکاتبات و تقدیرنامه‌ها گرفته تا تحقیقات، عکس‌ها، دست نوشته‌ها، کتب، وسایل کارگاهی و حتی عینک‌های خود را چنان با دقت حفظ کرده بودند که به راحتی بتوان موزه ای شایسته ایجاد کرد.
 
کتابخانه موزه دکتر حسابی
در این کتابخانه حدود ۲۷۳۰۰ جلد کتاب (فارغ از مجلات، مقالات، جزوات و ...) با موضوعات مختلفی از انواع کتب دینی، حیوان شناسی، گیاه شناسی، شیمی، بیوفیزیک و علوم مهندسی گرفته تا کتب علوم اقتصادی، ستاره شناسی و کتب شعر و ادبیات وجود دارد.
 
 
باغ اطراف خانه دکتر حسابی
باغ خانه دکتر حسابی پر از گیاهان کمیابی است که به لطف توجه و نگهداری دکتر حسابی و همسرشان رشد کرده‌اند. در فضای باغ انواع شمعدانی‌های درختی کمیاب، درخت کاتالپا، سرو میوه دار و چندین نوع گیاه دیگر را مشاهده خواهید کرد. در کنار این گیاهان و این فضای سبز آلاچیق‌هایی به چشم می خورد که برای استراحت در باغ ایجاد شده اند. در میان این آلاچیق‌ها، آلاچیقی است که ویژگی بسیار خاصی دارد. این آلاچیق علاوه بر این که عمری ۱۲۰ ساله دارد، تنها در ایام بهار تا پاییز مورد استفاده قرار می‌گرفت و برای ایام سرد سال از آلاچیق‌های دیگر که دیواره ای فلزی با شیشه دارند، استفاده می‌شد.
 
 
حیوانات خانه دکتر حسابی
دکتر حسابی علاقه فراوانی به حیوانات به ویژه پرندگان داشتند به همین دلیل بخشی از فضای بیرونی خانه را به محلی برای نگهداری پرندگان اختصاص داده بودند. گونه‌های پرندگانی که در خانه دکتر حسابی نگهداری می‌شوند عبارتند از: بلبل وحشی، مرغ عشق، عروس هلندی، بلدرچین، قناری، قرقاول، فنچ، سهره، غاز، قو، زردپر، طوطی هندی، طوطی برزیلی و سایر پرندگان. اما پرندگان تنها حیوانات این خانه نیستند، سگ‌های نگهبان، گربه‌ها، خرگوش‌ها و آهو‌ها نیز ساکنان باغ زیبای خانه دکتر حسابی هستند.
زمان پیشنهادی برای بازدید از خانه دکتر حسابی ۲ ساعت است و بیشتر از آن شاید برای عموم خسته کننده باشد. در این دو ساعت می‌توان از جاهای مختلف خانه بازدید کرد و خاطره خوشی را رقم زد. برای بازدید از این خانه موزه زیبا و تاریخی باید بلیط تهیه کنید و طبیعتا قیمت آن برای بازدیدکنندگان ایرانی و غیر ایرانی متفاوت است اما ارزش آن کمتر از تاریخچه‌ای است که در این خانه وجود دارد.
خانه و موزه دکتر حسابی تهران
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi